Veilig stappen

May 08, 22

Veilig stappen

Wij, Drankco, willen de veiligheid in het uitgaansleven vergroten. Je hoort en ziet steeds meer problemen tijdens het uitgaan. Hoe vaak vertellen jouw ouders je dat je op je drankje moet letten? Wij hopen vaak genoeg. O.a. drogeerders kunnen snel en gemakkelijk toeslaan. Er zijn veel risico's waaraan je blootgesteld tijdens een avondje stappen. 'S avonds op de fiets terug naar huis is het donker en zijn er veel mensen die (te)veel alcohol of drugs ophebben en onbetrouwbaar zijn.

Er zijn veel situaties waarbij het risico op aanranding, misbruik en verkrachting hoog liggen, hieronder een aantal voorbeelden.

-In het donker alleen op de fiets.
-Wanneer je gedrogeerd wordt.
-Op de weg terug naar huis omringd door mensen onder invloed van drugs en alcohol.
-Wanneer je naar huis wordt gebracht door een onbekend persoon.
-Er wordt misbruik gemaakt van de situatie, wanneer jij te veel alcohol op hebt.

Gevolgen van drogering
Wij kunnen het niet vaak genoeg vertellen, de gevolgen van drogering. Een drogeerde wil misbruik maken van iemand door hem/haar slachtoffer te maken van drogering. Dit gebeurd door een drugs in het drankje te gooien. 
In de rechtbank is drogeren nog een lastig verhaal. Als een slachtoffer zegt gedrogeerd te zijn bewijst dit in de rechtbank nog niet wie het gedaan heeft of wanneer. De pligt van zorgverleners ligt dan ook niet bij het aantonen of iemand gedrogeerd is maar juist bij het herstel en welzijn van de betreffende persoon. Een drogering is voor de betreffende persoon heel verwarrend, het kan in eerste instantie ook niet vermoed worden dat je gedrogeerd bent. Bij thuis komen en herstel van het slachtoffer wordt vaak geen aangifte gedaan. Daarnaast kunnen schaamte en de gevoelens van twijfel, schaamte en onmacht een rol spelen.