Hoe weet ik of ik gedrogeerd ben?

May 08, 22

Hoe weet ik of ik gedrogeerd ben?

Mensen denken soms dat ze gedrogeerd zijn. Aan drogeren kunnen heftige gevolgen zitten en je kan er een nare ervaring aan over houden. 

Wat is gedrogeerd worden eigenlijk?

Drogeren is iemand een medicijn of drug geven zonder dat diegene er weet van heeft of het wil. Dit gebeurd stiekem. Iemand drogeren is een misdrijf, je kan gestraft worden voor zware mishandeling.

Drogering gebeurd vaak tijdens het uitgaan. De volgende klachten kan je vernemen wanneer je gedrogeerd bent.

-Grote pupillen
-Misselijkheid 
-Overgeven
-Geheugenverlies
-Black-out
-Niet kunnen slapen
-Bewusteloosheid

Kan iemand de drugs of medicijnen proeven?
In sommige gevallen kan je proeven of er iets in je drankje is gedaan. Vaak gebruiken drogeeders GHB. GHB smaakt erg zout, andere chemicaliën smaken vaak chemisch of bitter. Niet in alle gevallen kan je het proeven. Als je alcohol drinkt of een drankje met een sterke smaak kan je het minder goed proeven.

Wat gebruiken drogeerde voor drugs?
Als iemand drogeren zegt denken mensen vaak gelijk aan GHB. De gevolgen van GHB lijken erg op die van alcohol. GHB zorgt ervoor dat je minder goed beslissingen kan nemen. Je kan er ook bewusteloos van raken. Niet wordt er alleen GHB gebruikt, drogeerders gebruiken ook drugs/medicijnen zoals XTC of benzodiazepines.

Gebeurd het vaak?
Onderzoek naar drogeren is erg lastig. het precieze aantal slachtoffers is daarom ook niet bekend. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om hier conclusies uit te trekken. Er zijn enkele studies gedaan waaruit blijkt dat drogeren minder vaak gebeurd dan dat er gedacht wordt.

Hoe kom je erachter of je gedrogeerd bent?
Je kan een urinetest laten doen bij de huisarts of online een test kopen. Het is dan belangrijk dat je z.s.m. na het vermoeden van drogering urine opvangt en bewaart. Zo'n test bied echter nog geen zekerheid. Een test kan negatief zijn, maar je kan voorheen alsnog gedrogeerd zijn. Dit komt doordat:

-Een drugstest test niet op alle drugs. Vraag aan je huisarts op welke middelen de test test.
-Veel drugstesten geven maar kort positief resultaat, meestal maar enkele dagen. Bij GHB kan dit maar maximaal 12 uur zijn.

Stappen bij vermoeden van drogering
Lees onderstaande goed door!

Als je het vermoeden hebt dat je gedrogeerd bent zijn er een aantal dingen die je kan doen:

-Informeer z.s.m. mensen uit je omgeving over het vermoeden dat je gedrogeerd bent. (misselijkheid, overgeven, black-out, geheugenverlies)
-Informeer het barpersoneel en de security. Doe dit ook als je al thuis bent of het enkele dagen later is.
-Bewaar je urine en laat dit testen.
-Bel met de drugs infolijn. (0900-1995)

Ben of ken jij iemand die gedrogeerd is? Wij horen graag jouw verhaal. Neem contact met ons op via de contactpagina of via info@drankco.com.
Op www.drugsenuitgaan.nl kan je meer informatie vinden over drogeren.